Ziemia ogrodowa o różnorodnych właściwościach
W naszym asortymencie znajduje się ziemia ogrodowa o różnorodnych właściwościach, co umożliwia dobranie najlepszego podłoża do wymagań konkretnej rośliny. Czynnikiem, który zawsze należy brać pod uwagę przy doborze odpowiedniej gleby, jest współczynnik pH. Choć większość roślin doskonale rozwija się w ziemi o odczynie obojętnym (pH 5,5–6,5), są i takie gatunki (m.in. iglaki, borówki, żurawiny, rododendrony, azalie czy wrzosy), wymagające dodatkowego zakwaszania gruntu (pH 4–5).
Choć sprawdzenie rodzaju gleby może wydawać się skomplikowanym zajęciem, można je wykonać samemu bez angażowania specjalistycznego sprzętu. Do weryfikacji odczynu ziemi wystarczy test zakupiony w sklepie ogrodniczym, a skład podłoża można, przynajmniej częściowo, ustalić rozcierając jego niewielką ilość w palcach. Jeśli ziemia jest piaszczysta, nie będzie brudzić palców i łatwo się rozsypie. W przypadku podłoża gliniastego nawet lekko wilgotny będzie brudzić dłonie i pozostanie plastyczny. Jeśli masz wątpliwości, jakie podłoże znajduje się na Twojej działce, koniecznie dopytaj o to naszych ekspertów.
Nasi pracownicy doskonale znają potrzeby roślin uprawianych w domach i ogrodach. Pomogą więc w doborze najodpowiedniejszego podłoża pod uprawę gatunku, który interesuje klienta. To szczególnie ważne, jeśli dopiero zaczynasz swoją przygodę z ogrodnictwem i nie masz pewności, jak zatroszczyć się o nowo posadzone kwiaty, krzewy czy drzewa. Pomożemy nie tylko zadbać o ich rozwój, ale także doradzimy, jakie środki ochrony roślin w Gorzowie Wielkopolskim będą najodpowiedniejsze. Zapraszamy do kontaktu.
Każdy ma swoją własną wizję idealnego ogrodu. Jedni nie wyobrażają go sobie bez basenu, innych usatysfakcjonuje prosty ogródek ziołowy.
IDEALNY OGRÓD- TWÓJ OGRÓD
Nie ważne czy urządzamy ogromną, otwartą przestrzeń czy maleńki skrawek ziemi, duży czy mały ogród, istnieją pewne podstawowe zasady, którymi powinniśmy się kierować. Zawsze trzeba mieć na uwadze jakość podłoża oraz oczywiście własne preferencje. Możemy zadbać o to, żeby ogród był przytulny, zapraszający zarówno gości jak i domowników do spędzania w nim czasu.
Dział dekoracji ogrodowych to miejsce nie tylko dla tych , którzy dopiero tworzą swe idealne , wymarzone miejsce na ziemi , ale również dla tych , którzy czują , że potrzebują zmian .
Ogród ekologiczny to ogród zdrowy, powiązany z naturą, łatwy w uprawie. Sprzyja wypoczynkowi i jest bardzo modny. Jego utrzymanie nie wymaga dużych nakładów pracy.
Nawozy naturalne to cenne źródło materii organicznej, a także makro i mikroskładników. Przy czym stosowane nieodpowiednio mogą stanowić zagrożenie dla środowiska naturalnego.
Nawozy naturalne , organiczne dostarczają glebie brakujących składników mineralnych, a także wzbogacają ją w próchnicę.
Nawozy organiczne są wytwarzane z substancji organicznej bądź z mieszaniny różnych substancji organicznych.
Wśród nich wyróżnić można:
- nawozy pochodzenia zwierzęcego: obornik, gnojówkę, gnojowicę, nawóz kurzy (pomiot), guano (odchody ptaków morskich);
- nawozy pochodzenia roślinnego: torf, słomę;
- kompost (nawóz pochodzenia roślinnego i zwierzęcego).
Obornik jest mieszaniną płynnych i stałych przefermentowanych odchodów zwierzęcych pochodzących z hodowli razem ze ściółką. Zawiera składniki niezbędne do prawidłowego rozwoju roślin, jest cennym źródłem próchnicy, poprawia właściwości fizyczne i chemiczne nawożonej gleby oraz oddziałuje na zachodzące w niej przemiany mikrobiologiczne.
Gnojowica i gnojówka to przefermentowane odchody zwierzęce. Gromadzi się je w szczelnie zamkniętych zbiornikach i rozcieńcza przed nawożeniem nimi pól. W składzie gnojówki przeważają produkty fermentacji moczu.
Kompost jest nawozem, który powstajc z odpadowej materii organicznej (skoszona trawa, opadające płatki kwiatów czy gałęzie, resztki pożywienia) składowanej w kompostowniku, gdzie są przetwarzane pod wpływem działania mikroorganizmów.
Kompost jest nawozem uniwersalnym, który może być stosowany do poprawiania jakości każdej gleby i nawożenia każdej rośliny.
Współpracujemy tylko z renomowanymi firmami :
- SUBSTRAL
- EKODARPOL
- FLOROVIT
- TARGET
- START OGRÓD
Narzędzia w ogrodzie są niezbędne, aby sprawnie i dobrze wykonać jakąkolwiek pracę.
Zazwyczaj gromadzi się je latami, począwszy od tych podstawowych (np: szpadla, kosiarki czy sekatora). Grupa z czasem rozrasta się, gdyż konkretne partie ogrodu – trawnik czy rabaty – wymagają użycia różnych narzędzi i sprzętu. To powód, aby postawić na produkty dobrej jakości, które nie tylko zapewnią komfort pracy, ale także posłużą nam przez długi czas.
Jesteśmy przedstawicielami firm:
- FISKARS
- KARD
- PAWŁOWSKI
- RACO
- GARDENA
Nawozy mineralne, są to preparaty stosowane w ogrodach do zasilania roślin. Wzbogacając podłoże niezbędnymi składnikami odżywczymi, możemy się spodziewać bujnego wzrostu i obfitego kwitnienia roślin ozdobnych, a także satysfakcjonującego plonowania warzyw i owoców.
Nawozy mineralne zawierają jeden lub więcej składników mineralnych. Stosując je, należy ściśle przestrzegać dawek oraz zasad postępowania podanych na opakowaniu. Nieodpowiednie użycie będzie miało skutek odwrotny do zamierzonego – pogorszy się jakość gleby, a rośliny będą się źle rozwijały. Dawki nawozowe są podawane w g/m2 w przedziałach od – do. Najniższa dotyczy gleb piaszczystych, które słabo wiążą związki mineralne – nie warto zwiększać dawek, bo najpierw zbyt duże stężenie substancji chemicznych spowoduje uszkodzenie korzeni roślin, a potem stosunkowo szybko składniki nawozu spłyną z wodą w głębsze warstwy ziemi, gdzie staną się niedostępne dla roślin. Dawka najwyższa jest zalecana na glebach zwięzłych, gliniastych, które dobrze sorbują związki mineralne i z czasem oddają roślinom potrzebne pierwiastki. Stosowanie nawozów mineralnych wymaga ostrożności. Podczas ich rozsypywania trzeba chronić skórę.
Nawozy azotowe
(saletra amonowa, mocznik, saletrzak) należy stosować wiosną, nigdy jesienią, ponieważ azot jest wypłukiwany do głębszych warstw gleby, łatwo też ulatnia się do atmosfery. Straty azotu są większe na glebach zasadowych i świeżo zwapnowanych (azot ulatnia się w postaci amoniaku) i na piaszczystych, słabo wiążących składniki pokarmowe. Wystarczy wymieszać je grabiami z wierzchnią warstwą gleby, bo szybko przemieszczają się w głąb wraz z wodą. Rośliny o krótkim okresie wegetacji zasilamy przed siewem lub sadzeniem, zaś te o długim nawozimy dwukrotnie – najpierw dwie trzecie dawki, a resztę podczas wzrostu roślin (można rozsypać nawóz wokół rośliny lub rozpuścić go w wodzie i podlać ją roztworem). Azot sprzyja wzrostowi liści i zielonych części rośliny, jednak w nadmiarze powoduje, że są one bardziej delikatne, podatne na choroby i chętniej zasiedlane przez szkodniki. Przenawożone rośliny są też mniej odporne na mróz. Nadmiar azotu zmniejsza również w glebie ilość przyswajalnej miedzi.
Nawozy fosforowe
(superfosfat) nie są wymywane z gleby i słabo przemieszczają się w głąb ziemi. Lepiej więc podzielić wymaganą dawkę na dwie części i jedną przekopać z ziemią jesienią, a drugą wymieszać z wierzchnią warstwą wiosną. Można to robić co trzy-cztery lata, ale ponieważ fosfor z czasem tworzy w glebie związki nieprzyswajalne dla roślin (fosforany żelaza i glinu w kwaśnych, a fosforany wapnia w zasadowych), lepiej nawozić mniejszymi dawkami, ale co roku.
Nawozy potasowe
(saletra potasowa) stosuje się przed siewem, ale czasami – zwłaszcza na ciężkich glebach – jesienią. Potas jest sorbowany przez glebę i pozostaje w niej do dyspozycji roślin, a chlor (który może być szkodliwy dla roślin) jest wypłukiwany do głębszych warstw. Nawozy te należy wymieszać z glebą, aby zbyt duże stężenie potasu nie utrudniało kiełkowania i rozwoju młodych roślin. Jego nadmiar może doprowadzić do zmniejszenia zawartości w glebie przyswajalnego wapnia i magnezu.
Nawozy wieloskładnikowe
(Azofoska, Polifoska, Fructus, Florovit, Planton) są wygodne do stosowania w ogrodach, bo zawierają nie tylko podstawowe składniki pokarmowe, ale i tak zwane mikroelementy, które występują w podłożu w niewielkich ilościach, są niezbędnym warunkiem dobrego rozwoju roślin. Warto sięgać po nawozy specjalistyczne, przeznaczone dla konkretnych roślin (między innymi hortensji, róż, różaneczników, roślin iglastych, krzewów liściastych, roślin kwitnących, trawników, borówek, winorośli, drzew i krzewów owocowych), bo mamy wtedy pewność, że otrzymają najlepszy dla nich zestaw składników pokarmowych. Ponieważ ich znaczna część jest wypłukiwana przez wodę, nawozy wieloskładnikowe stosuje się wiosną albo wiosną i latem.
Bardzo wygodną formą nawożenia jest stosowanie tak zwanych nawozów wolno działających (Dendrowit, Osmocote, Planton Cote, Pokon Season Comfort), które wystarczy dodać do ziemi wiosną, a zawarte w nich składniki stopniowo uwalniają się i zasilają rośliny. Dzięki stosowanym otoczkom związki chemiczne nie mają bezpośredniego kontaktu z korzeniami roślin, nie grozi im więc przenawożenie.
Nawozy do zadań specjalnych
Czasami mimo regularnego nawożenia roślin obserwujemy na nich oznaki niedoboru minerałów. Dzieje się tak zwłaszcza po wapnowaniu gleby. Gdy jej pH staje się zbyt wysokie, wytrącają się związki nierozpuszczalne w wodzie – żelazo, mangan, miedź czy cynk stają się niedostępne dla roślin. Im bardziej zasadowa jest gleba (pH powyżej 7,0), tym bardziej spada dostępność tych pierwiastków. Kolejną przyczyną niedoboru żelaza w roślinach może być brak światła lub niedotlenienie strefy korzeniowej. Ratunkiem może być tu zastosowanie nawozów chelatowych. Chelaty to związki chemiczne o skomplikowanej budowie tworzące specyficzne wiązania z metalami. Bardzo dobrze rozpuszczają się w wodzie, z której roślina pobiera całą cząsteczkę kompleksu metal-chelat, i dopiero wewnątrz tkanek następuje oddzielenie jonu metalu od chelatora. Wodnym roztworem takiego nawozu można podlać rośliny albo zastosować opryskiwanie – wtedy żelazo zostanie bardzo szybko przyswojone poprzez liście. Gdy opryskamy roślinę roztworem o stężeniu 0,1-0,2% (1-2 g na litr wody), skutki niedoboru pierwiastka powinny zaniknąć po siedmiu-dziesięciu dniach. Nawozy chelatowe zawierające żelazo: Librel Fe DP7 (7%), Tenso-Fe (6%), Chelat Żelazo Forte (8%). Serie nawozów Symfonia, Mikrovit, Ogrowit mają chelaty nie tylko żelaza, ale też innych metali. Także w nawozach wieloskładnikowych coraz częściej znajdują się chelaty, warto więc przed użyciem sprawdzać skład nawozu.
Więcej artykułów…
Strona 1 z 2